ZNAČAJ I PREDUSLOVI RAZVOJA BERZANKOG TRGOVANJA POLJOPRIVREDNIM PROIZVOIMA U SRBIJI - Kovačević, Vlado; Milošević, Isidora (International Journal of Economic Practice and Policy, 2018)
Cilj rada je utvrđivanje značaja i neophodnih pretpostavki za razvoj terminskog trgovanja poljoprivrednim proizvodima u Srbiji. Razvijeno tržište terminskim ugovorima omogućava učesnicima u sektoru agrobiznisa sigurno trgovanje, i važan je instrument u upravljanju rizikom poslovanja. Variranje cena poljoprivrednih proizvoda je naročito izraženo u nekoliko poslednjih decenija, što je dovelo do naglog razvoja terminskog trgovanja poljoprivrednim proizvodima. Prema rezultatima u okviru ovog rada, i pored postojanja zakonskog osnova za uspostavljanja trgovanja do uspostavljanja ovog tržišta nije došlo, pre svega usled manjkavosti zakonskog rešenja. Uspostavljanje navedenog tržišta bilo bi od velikog značaja za agrosektor u Srbiji, pre svega kroz potrebu za upravljanje rizikom promene cene poljoprivrednih proizvoda u budućem periodu. U cilju uspostavljanja terminskog trgovanja poljoprivrednim proizvodima, neophodno je uspostaviti odgovarajući zakonski okvir, kao i unaprediti opšti poslovni ambijent koji je od značaja za ovu vrstu tržišta.