Uticaj makroekonomskih promena na poslovne odluke menadzera u poljoprivredi - Tasic, Vladimir T; Milošević, Isidora (International Journal of Economic Practice and Policy, 2017)
Sažetak: U okviru ovog rada najveća pažnja je posvećena određenim problemima sa kojima se suočavaju menadžeri u poljoprivredi. Da bi opstali na tržištu i odgovorili na sve izazove koji stoje ispred njih, najpre se moraju osvrnuti na analizu makroekonomskog okruženja pre donošenja poslovnih odluka. Naši menadžeri u poljoprivredi moraju se pre svega okrenuti izvoznoj strategiji poljoprivrednih proizvoda. Kako je danas samofinansiranje poljoprivredne proizvodnje teško ostvarivo, menadžeri u poljoprivredi pribegavaju alternativnim izvorima finansiranja gde je neophodno da nađu optimalan odnos sopstvenog i pozajmljenog kapitala sa ciljem pozitivnog poslovanja. Da bi efikasno proizveli i izvezli svoje proizvode potrebna je subvencija države, imajući u vidu nedovoljnu pomoć države menadžeri u poljoprivredi potrebe za dodatnim kapitalom zadovoljavaju bankarskim kreditima. Ključne reči: makroekonomsko okruženje, menadžeri u poljoprivredi, alternativni izvori finansiranja, izvozna strategija, sopstveni kapital, pozajmljeni kapital.