ISTRAŽIVANJE STAVOVA KRAJNJIH KORISNIKA O EFIKASNOSTI PROMOTIVNIH AKTIVNOSTI PROIZVOĐAČA STIROPORA - Jovičić, Dragoljub; Vranješ, Marija; Gašević, Dragana (International Journal of Economic Practice and Policy, 2017)
Sve više cene energenata, s jedne strane, i sve veća primena termoizolacionih materijala u građevinarstvu, s druge strane, doprinele su intenziviranju konkurencije na ovom poslovnom tržištu. Kako bi privukli i zadržali što veći broj kupaca, proizvođači stiropora moraju neprestano da rade na kvalitetu svoje ponude, ali i integrisanom marketing komuniciranju. U uslovima kada je ponuda konkurenata relativno homogena, upravo promotivne aktivnosti postaju jedan od glavnih faktora konkurentske prednosti. Cilj rada je da istraži relativni značaj pojedinih promotivnih instrumenata pri plasmanu stiropora na vojvođanskom tržištu. U skladu sa navedenim ciljem, korišćene su vrednosti aritmetičke sredine, standardne devijacije i koeficijenta varijacije po promotivnim instrumentima. Podaci su prikupljeni putem nestrukturiranog ličnog komuniciranja na uzorku od 20 isptanika. Rezultati istraživanja ukazuju da postoji izuzetno snažan i pozitivan uticaj promotivnih aktivnosti na plasman stiropora. Pritom, ubedljivo najsnažniji uticaj ima ekonomska propaganda, zatim lična prodaja, pa unapređenje prodaje i na poslednjem mestu su odnosi s javnošću. Ovi rezultati pokazuju da ni jedan od instrumenata promotivnog miksa ne bi trebalo zanemariti, ali i ističu potrebu fokusiranja na one instrumente koji su od najvećeg uticaja na plasman stiropora. Na taj način, nalazi ovog istraživanja mogu biti od koristi menadžmentu kompanija koje posluju na vojvođanskom tržištu stiropora.