SASTAVLJANJE DODATNIH FINANSIJSKIH IZVEŠTAJA ZA POTREBE RAZMATRANJA POSLOVNOG USPEHA SUBJEKATA JAVNOG SEKTORA U SKLADU SA MRS ZA JAVNI SEKTOR - Borović, Natalija; Zakić, Vladimir (International Journal of Economic Practice and Policy, 2017)
Sažetak: Ovaj rad ima za cilj da sagleda specifičnost tumačenja poslovnog uspeha subjekata javnog sektora i implikacije takvog sagledavanja na ograničenje informacionih sadržaja zvaničnih finansijskih izveštaja. Specifičnost poslovne uspešnosti subjekata javnog sektora ogleda se u pretežno neprofitnom karakteru realizacije poslovnih rezultata, što je posledica primarnosti zadovoljenja javnog interesa, kao osnovnog razloga funkcionisanja ovog sektora, u celini. Pored toga mogućnosti realizacije tzv. uslovne profitabilnosti, kao dodatnog segmenta uspeha – sekundarnog značaja, zahteva uključivanje i profitnih kriterijuma uspeha, kao bi se dobila celovita slika realizacije poslovnih ciljeva na nivou entiteta. Ovakav način razmatranja poslovne uspešnosti koji podrazumeva uključivanje, kako profitnih, tako i neprofitnih kriterijuma uspeha i njihovo međusobno upoređivanje, rangiranje i kumuliranje na nivou objedinjenih kriterijuma ostvarenja poslovnih rezultata zahteva sastavljanje dodatnih finansijskih izveštaja, u skladu sa regulativom MRS za javni sektor.