Savremeni izazovi u primeni modifikovanog modela CAPM sa premijom rizika zemlje u rastućim ekonomijama - Petrović, Dragana (International Journal of Economic Practice and Policy, 2017)
Savremeni pristup utvrđivanja očekivanog prinosa od ulaganja stranih investitora iz razvijenih tržišta, tj. troškova kapitala na portfolio akcija emitenata na rastućim tržištima se zasniva na modelu procenjivanja ulaganja u kapitalnu aktivu-CAPM (Capital Asset Pricing Model). Da bi se model CAPM mogao koristiti za izračunavanje očekivanog prinosa stranih investitora u rastućim ekonomijama, razvijen je prošireni model CAPM sa premijom rizika zemlje. Ova varijanta modela CAPM služi za procenjivanje cene kapitala tj. očekivanog prinosa na portfolio akcija preduzeća u manje razvijenim ekonomijama, s obzirom na potrebe rešavanja određenih problema i konkretne faktore rizika ulaganja i ostvarivanja prinosa u tim zemljama. U radu su razmotrena ograničenja i nedostaci u primeni proširenog CAPM sa premijom za rizik zemlje, pri izračunavanju troškova akcijskog kapitala u manje razvijenim ekonomijama. Predstavljeni su mogući modeli za prevazilaženje tih problema, kao i potreba dogradnje modifikovanog modela CAPM sa premijom rizika zemlje, koji pored rizika zemlje (CR) treba da sadrži i popust za „prednost zemlje“ (CS).