PRECIZNOST OCENA PROSTOG I STRATIFIKOVANOG SLUČAJNOG UZORKA NA TRŽIŠTU NAUČNIH ČASOPISA - Lojanica, Nemanja (International Journal of Economic Practice and Policy, 2017)
Prilikom sprovođenja ekonomskih istraživanja, veoma značajno pitanje predstavlja izbor adekvatnog uzorka. Tačnije, cilj je da odabrani uzorak što preciznije odslikava karakterisike osnovnog skupa. Sa tim u vezi, u ovoj studiji je ispitivana preciznost ocena prostog i stratifikovanog slučajnog uzorka na tržištu naučnih časopisa. Kao odgovarajuća vrednost obeležja, odabran je impakt faktor. Rezultati sprovedene analize, pokazali su, da stratifikovan slučajni uzorak obezbeđuje preciznije ocene u odnosu na prost slučajan uzorak. Konkretnije, izračunata sredina stratifikovanog uzorka je bliža sredini populacije, i varijansa sredine stratifikovanog uzorka je manja. Samim time, korišćenjem stratifikovanog uzorka, beleži se manje odstupanje od parametara populacije. Navedene prednosti formiranja stratuma treba uzeti u obzir prilikom formiranja odgovarajućih uzoraka u ekonomskim analizama.