PORESKI RAJEVI – OBELEŽJA, POSLOVANJE I REŠAVANJE PROBLEMA PORESKE EVAZIJE - Obradović Ćuk, Jelena M; Mitić, Petar D; Dinić, Vladimir (International Journal of Economic Practice and Policy, 2017)
Poreski raj nudi inostranim pojedincima i preduzećima minimalne ili nikakve poreske obaveze u politički i ekonomski stabilnom okruženju, sa veoma malo ili bez finansijskih informacija koje se dele sa inostranim poreskim vlastima. Cilj istraživanja je da se kreira sveobuhvatan pregled obeležja i poslovanja poreskih rajeva, kao i da se ukaže na načine prevazilaženja problema poreske evazije u njima. Metodologija korišćena u radu je karakteristična za istraživanja u polju društvenih nauka, i obuhvata: analizu, sintezu i diskusiju, komparativnu, induktivnu i istorijsku analizu, uz korišćenje relevantnih domaćih i stranih izvora. U radu su prikazana osnovna obeležja poreskih rajeva, kao i specifičnosti poslovanja preko istih. Posebno poglavlje rada bavi se prevazilaženjem problema poreske evazije, koja predstavlja osnovni negativni efekat poslovanja preko poreskih rajeva.