ULOGA REVIZIJE U OTKRIVANJU PORESKE EVAZIJE - Vržina, Stefan Ž. (International Journal of Economic Practice and Policy, 2017)
Predstojeći rad otvara pitanja novog područja delovanja revizije i novog praktičnog izazova za revizorsku struku – otkrivanje poreskih utaja. Narastajući problem poreske evazije, izražen kao postupak nelegalnog umanjenja poreskih obaveza, u prvi plan ističe nemogućnost državnih organa da umanje ili neutrališu obim poreske evazije. Nastao kao posledica prethodne činjenice, predstojeći rad ima za cilj da ispita da li bi, i na koji način, revizija finansijskih izveštaja mogla doprineti inicijalnom signaliziranju poreske evazije kroz izražavanje mišljenja o istinitosti i objektivnosti računovodstvenih iskaza. Poseban akcenat stavljen je na transakcije sa povezanim pravnim licima lociranim u tzv. offshore zonama, koje značajnom progresijom postaju materijalno značajne, postajući tako predmet revizorskog ispitivanja.