ANALIZA PONAŠANJA STUDENATA PRILIKOM KORIŠĆENJA INTERNETA SA ASPEKTA POTENCIJALNIH KORISNIKA ELEKTRONSKE TRGOVINE - Marošan, Zoran T (International Journal of Economic Practice and Policy, 2016)
Razvoj IKT (informacionih i komunikacionih tehnologija) u poslednje dve decenije i njihova primena u poslovanju doneli su značajne promene u skoro svakoj oblasti ljudske delatnosti. Trgovina je svakako jedna od oblasti koje su doživele značajnije izmene, koje su dovele do pojave elektronske trgovine. Uspešna primena elektronske trgovine zavisi od mnogo faktora, mnogi od njih su povezani sa stepenom razvijenosti IKT infrastrukture i korišćenjem IKT u zemlji. Ovaj rad prikazuje neke od najznačajnih indikatora vezanih za IKT i njihovu primenu, kao i za Internet i njegovo korišćenje. Prvi skup podataka prikupljen je putem upitnika koji su popunili studenti Visoke poslovne škole strukovnih studija u Novom Sadu. Poređenjem tih podataka sa odgovarajućim podacima za Republiku Srbiju i 28 zemalja Evropske unije, izveli smo određene zaključke vezane za studente Visoke poslovne škole strukovnih studija kao moguće buduće korisnike elektronske trgovine.