FRANŠIZING KAO STRATEGIJA EKSPANZIJE HOTELSKIH LANACA NA GLOBALNOM NIVOU - Gašević, Dragana Lj; Stanković, Milica (International Journal of Economic Practice and Policy, 2016)
Franšizni model poslovanja uspešno primenjuju preduzeća u okviru turističke industrije. Cilj rada je da se prezentuje uloga i značaj ovog poslovnog modela u turizmu, ukoliko se uzmu u obzir sve njegove specifičnosti, a naročito osobenosti koje se vezuju za hotelijerstvo. Predstavljajući primere primene franšiznog poslovanja u InterContinental i Marriott International hotelijerskim grupacijama, naglašavaju se prednosti ove poslovne forme za sve učesnike. Posebno je značajna dimenzija koja govori u prilog turistima (korisnicima turističkih usluga), koji izborom hotela u sistemu poznate franšize smanjuju, ili potpuno eliminišu, rizik pogrešnih odluka a izbor poznatog brenda za njih je garancija pozitivnog iskustva. Empirijski podaci prikazani u radu pokazuju da franšizing predstavlja dominantnu formu ekspanzije hotelskih lanaca na globanom nivou.