MONITORING KVALITETA PROIZVODNOG PROCESA PRIMENOM KONTROLNE KARTE KUMULATIVNIH SUMA - Papić Blagojević, Nataša; Paszek, Zbigniew; Lončar, Sanja (International Journal of Economic Practice and Policy, 2016)
U procesu kontrole proizvoda, kontrolne karte predstavljaju važnu statističku tehniku kojom se obezbeđuje kontinuirano praćenje kvaliteta procesa i blagovremeno uočavanje grešaka. Ševartove kontrolne karte uobičajno se koriste za otkrivanje većih smetnji kod parametara posmatranog procesa, dok su kumulativne karte, CUSUM karte, više namenjene za praćenje manjih i umerenih promena. U tom smislu, karta kumulativnih suma, s obzirom na svoje osobine, može uspešno zameniti tradicionalno primenjivane kontrolne karte Ševarta u poslovanju. Njena glavna prednost je u tome što intervale uzimanja uzorka tretira na kontinuiran način, za razliku od Ševartovih karata koje to čine na izolovan način. S obzirom na to da kombinuju informacije iz različitih uzoraka, kontrolne karte kumulativnih suma efikasnije su od Ševartovih kontrolnih karata u otkrivanju malih promena procesa. Upravo ova prednost potvrđena je u radu kroz istovremenu analizu performansi oba pristupa na odabranim podacima.