PERSPEKTIVA I POTREBE INVESTITORA U PROCESU IZRADE BIZNIS PLANA - Stankov, Biljana M; Roganović, Milijana; Marjanski Lazić, Sonja (International Journal of Economic Practice and Policy, 2016)
Biznis plan je veoma važan pisani dokument o aktuelnom stanju i budućim namerama preduzeća. Zadovoljava potrebe širokog kruga korisnika, bez obzira na veličinu preduzeća i njegovu organizacionu strukturu, pripadnost određenoj delatnosti, fazu životnog ciklusa u kojoj se preduzeće nalazi i sl. Biznis plan izrađuju postojeća preduzeća za različite potrebe, kao i ona koja se nalaze u procesu osnivanja pa na taj način žele da prikažu isplativost poslovnog poduhvata i uspešnost realizovanja poslovne ideje. Često se biznis plan ističe kao sredstvo za uspostavljanje početne komunikacije između preduzetnika i izvora finansiranja, ili njihovo inicijalno upoznavanje. Problem istraživanja odnosi se na isticanje biznis plana kao veoma moćnog sredstva u rukama preduzetnika pri apliciranju za dobijanjem potrebnih finansijskih sredstava. Predmet istraživanja podrazumeva analizu različitosti među mnogobrojnim korisnicima biznis plana uz naglašavanje poslovnih banaka, institucionalnih i individualnih investitora kao finansijera poslovnog poduhvata i najznačajnijih korisnika. Cilj istraživanja odnosi se na isticanje potreba investitora i uvažavanje njegove perspektive u procesu izrade biznis plana, jer bez kvalitetnog biznis plana investitor biva izložen riziku nesigurnog kretanja kroz neizvesno i veoma promenljivo okruženje.