STICANJE KONKURENTSKE PREDNOSTI NA VOJVOĐANSKOM TRŽIŠTU GASNIH KOTLOVA PUTEM INTEGRISANIH MARKETING KOMUNIKACIJA - Jovičić, Dragoljub; Vranješ, Marija; Stankov, Biljana (International Journal of Economic Practice and Policy, 2015)
Od same pojave marketinga i primene marketing koncepta u praksi naglašavao se značaj marketing miksa, pomoću koga organizacije prilagođavaju svoju ponudu ciljnim segmentima kupaca. Bez obzira na to što se obično proizvod naziva osnovnim (ključnim) instrumentom marketing miksa, u poslednjih desetak godina, usled brzog i snažnog razvoja nauke, tehnologije, a posebno informacione tehnologije, privrede i društva uopšte, na značaju sve više dobijaju integrisane marketing komunikacije (IMK), bez kojih u organizacijama više ne može ni da započne, niti da se završi ni jedna značajnija marketing aktivnost. U tom kontekstu, cilj autora ovog rada bio je da se istraži značaj integrisanih marketing komunikacija na plasman gasnih kotlova, tj. na tržišno učešće pojedinih proizvođača na vojvođanskom tržištu, što ujedno predstavlja i osnovnu hipotezu istraživanja. Rezultati istraživanja potvrdili su osnovnu hipotezu, odnosno potvrdili su izuzetan uticaj IMK na tržišno učešće proizvođača pri plasmanu gasnih kotlova. Dopunska hipoteza nije potvrđena, ekonomska propaganda nije ključni promotivni instrument. Zahvaljujući određenim specifičnostima, a pre svega visokoj tehničkoj složenosti gasnih kotlova, ključni promotivni instrument su edukacije i obuke prodajnih i instalaterskih kadrova u marketing kanalima, koji funkcionišu na vojvođanskom tržištu.