MEĐUNARODNE KONVENCIJE I SPORAZUMI U EKOLOŠKOJ OBLASTI - U SVETLU SAVREMENE CIVILIZACIJE I MEĐUNARODNE TRGOVINE - Stanković, Milica S; Hafner, Petar (International Journal of Economic Practice and Policy, 2014)
Veliki broj autora u svojim radovima analizira problem zaštite životne sredine. Koncept održivog razvoja i intenzivne primene savremene tehnologije u cilju prevazilaženja ekoloških problema postaje imperativ savremene civilizacije. Teorijsko bavljenje ekološkim pitanjima nije dovoljno, već je neophodno sprovođenje odgovarajućih mera u praksi i širenje ekološke svesti. Moderna nauka i društvena praksa u svom fokusu imaju međuzavisnost ekonomije i ekologije. Glavni pravac društvenih promena je kretanje od ekonomske ka ekološkoj paradigmi koja uključuje etičku odgovornost za sadašnje i buduće generacije. Postoji potreba uspostavljanja efikasnih programa za zaštitu životne sredine na nacionalnom i nadnacionalnom nivou. Aktivna međunarodna saradnja u oblasti ekologije je rezultirala formulisanjem niza dokumenata o zaštiti životne sredine. U radu se ukazuje ne značaj zaštite životne sredine i neophodnost implementacije međunarodnih konvencija i sporazuma u ekološkoj oblasti, sa osvrtom na njihov uticaj na međunarodnu trgovinu.