RELEVANTNOST SLOBODNOG GOTOVINSKOG TOKA KAO MERILA GENERISANJA VREDNOSTI ZA VLASNIKE - Bešlić, Ivana; Bešlić, Dragana; Rupić, Bojan (International Journal of Economic Practice and Policy, 2014)
U novoj ekonomiji, odnosno ekonomiji znanja osnovni cilj svakog privrednog društva bi trebao da bude usmeren ka ostvarivanju poslovanja u interesu vlasnika, odnosno ka generisanju vrednosti za vlasnike. U dinamičnom poslovnom okruženju efektivni sistem merenja performansi je ključna determinanta uspešne implementacije korporativne strategije, rasta i opstanka privrednog društva. Savremena merila performansi treba da pruže preciznu procenu suštinske vrednosti privrednog društva, kao i vrednosti za vlasnike (akcionare). Suština je maksimiziranje imanentne ili garantovane vrednosti privrednog društva. Imanentna vrednost je vrednost privrednog društva na bazi internog vrednovanja (procena diskontovanog gotovinskog toka ili očekivanog gotovinskog toka u budućnosti) od strane menadžerskog tima. Korporativni menadžeri u Srbiji se nalaze pred izazovom sve efikasnijih tržišta kapitala i konkurencije u budućnosti, što iziskuje implementaciju vrednosno orijentisanog upravljanja privrednim društvom, stoga je u ovom radu predstavljena FCF (Free Cash Flow) metodologija vrednovanja. Slobodan gotovinski tok (Free Cash Flow – FCF) je iznos gotovine raspoloživ za vlasnike privrednog društva, posle neophodnih ulaganja u fiksna i obrtna sredstva, radi održavanja tekućeg obima aktivnosti i podrške planiranju.