THE ECONOMIC VALUE OF PERSONAL DATA IN DIGITAL ECONOMY - Paskaleva, Mariya (International Journal of Economic Practice and Policy, 2025)
Lični podaci se mogu posmatrati kao ekonomsko sredstvo koje je podstaknuto identitetom i ponašanjem pojedinaca, a kojim se trguje u zamenu za visokokvalitetne proizvode i usluge. Obim uskladištenih ličnih podataka veoma brzo raste. U dvostranom tržišnom mehanizmu, onlajn platforme deluju kao posrednici koji prikupljaju podatke o potrošačima i prodaju reklamne slotove kompanijama. Korišćenjem ličnih podataka otklanja se informaciona asimetrija i doprinosi se efikasnosti onlajn transakcija. Do neravnomerne razmene ekonomske vrednosti dovodi i to što potrošači često nisu u mogućnosti da samostalno usmere lične podatke. Sve dok se ne preduzmu odgovarajuće mere, zabrinutost vezana za načine upotrebe tpodataka preti da ugrozi individualnu volju za podelom ličnih podataka. Lični podaci mogu pomoći preduzećima da preduzmu „otkrivanje odliva“, identifikujući potrošače koji bi verovatno napustili maloprodaju. Koristeći takve tehnike, kompanije mogu primeniti marketinške akcije u cilju povećanja lojalnosti potrošača. Utvrđivanje odliva potrošača je veoma značajno za poslovanje jer je trošak zadržavanja postojećih potrošača obično niži od troška osvajanja novih potrošača. Ciljna internet promocija ima veoma korisnu informativnu ulogu za potrošače, s obzirom na to da na taj način oni mogu videti reklame koj su svojstvene njihovim jedinstvenim interesima. Dobrovoljno deljenje podataka od strane korisnika često je praćeno eksplicitnim nagradama i drugim promotivnim ponudama. U ovom radu se istražuju reklamne poruke upućene putem onlajn platformi i njihova povezanost sa prenosom ličnih podataka. U radu je primenjen anketni pristup kako bi se istražila ekonomska vrednost ličnih podataka, dok je u obradi podataka primenjena korelaciona analiza.