ROLE OF INTEGRATED COMMUNICATIONS IN BUILDING AND MAINTAINING THE REPUTATION OF COMPANIES - Zinchenko, Alla; Titarenko, Iryna (International Journal of Economic Practice and Policy, 2025)
U uslovima neizvesnosti i brzih promena u poslovnom okruženju, visoka konkurencija, rasprostranjenost informacionih i komunikacionih tehnologija, ugled koji je formiran zahvaljujući sistematskim komunikacijama kompanije sa različitim ciljnim grupama i kroz interakciju, igra sve važniju ulogu u održivosti kompanije. U radu se istražuju aktuelni globalni trendovi koji podstiču razvoj integrisanih komunikacija kompanije zasnovanih na kombinovanju marketing komunikacija, komunikacije održivog razvoja, unutar-organizacione komunikacije, krizne komunikacije itd. Na osnovu velikog broja studija, u radu je analiziran pozitivan uticaj integrisanih komunikacija na ugled kompanije (na osnovu globalne RepTrak100 studije i godišnjeg rangiranja korporativnog ugleda vodećih svetskih kompanija). U radu je posebno naglašena potreba primene proaktivnih komunikacija, komunikacije koja se oslanja na praksu održivog razvoja kompanija, CEO komunikacija i korporativnih komunikacija orijentisanih ka promenama ponašanja ciljnih grupa.