PRIMENA MATRIČNE METODE U EKONOMSKOM MODELIRANJU - Savić, Aleksandar; Ristić, Dejan; Mičić, Saša (International Journal of Economic Practice and Policy, 2024)
U današnjem svetu je razvoj matrične metode za projektovanje modela u različitim oblastima ekonomskih nauka veoma zastupljen i široko primenjen. Matrične metode u ekonomskom modeliranju se uglavnom mogu prikazati u obliku linearnih algebarskih jednačina ili ekvivalentnim prikazima. Proces definisanja odeđenih pretpostavki i usvajanja modela obavlja se formulacijom i obuhvata određivanje stepena raščlanjivanja problema i definisanje koraka u kojima će se problem rešavati. Matrične metode programiranja predstavljaju klasu optimizacionih ekonomskih modela, jer im je cilj pronalaženje optimalnih rešenja problema. Za kompleksnu analizu ekonomske strukture i međusobne povezanosti pojedinih delova privrede, tokova i procesa reprodukcije, intersektorske (input – output) tabele daju neophodnu statističku i informatičku osnovu. Na ovoj statističko-informacionoj osnovi počiva konstrukcija i praktična primena međusektorskih matričnih (input-output) modela, koji omogućavaju dublji uvid u strukturu i međuzavisnost pojedinih privrednih procesa. U tom kontekstu, osnovni cilj ovog rada je da prikaže značaj primene matrične metode u ekonomskoj nauci, jer se njihovom pravilnom primenom mogu smanjiti mnoge nejasnoće, kako u ekonomskoj teoriji, tako i u praksi.