IZAZOVI LIDERSTVA U PROCESU UPRAVLJANJA KONFLIKTIMA U ORGANIZACIJAMA - Minov, Nina; Marič, Miha (International Journal of Economic Practice and Policy, 2024)
Konflikti su deo naše svakodnevnice, prate nas i u privatnom i radnom okruženju. U svakom obliku organizacije suočavamo se sa određenim konfliktima. Radi pravilnog i uspešnog funkcionisanja organizacije, veoma je važno da se konfliktima upravlja na odgovarajući način. Cilj ovog istraživanja se odnosi na pružanje odgovora na pitanja koji se način upravljanja konfliktima najčešće primenjuje od strane zaposlenih, odnosno na koji način rukovodioci upravljaju konfliktima. Rezultati istraživanja ukazuju na to da se u okviru istraživane organizacije dominantno neguje kultura izbegavanja, te se preporučuje dodatna edukacija zaposlenih i rukovodilaca o najboljim načinima upravljanja konfliktima. Pomenuto će dovesti do uspostavljanja bolje organizacione kulture koja će biti održiva u dužem vremenskom periodu.