UTICAJ DEMOGRAFSKIH FAKTORA NA IMPULSIVNO PONAŠANJE POTROŠAČA - Urošević, Ana; Kocić, Milan; Dukić, Ana (International Journal of Economic Practice and Policy, 2024)
U savremenim uslovima poslovanja, postoji tendencija smanjenja kongnitivne kupovine, koja podrazumeva kupovinu zasnovanu na racionalnom razmišljanju, dok se istovremeno povećava impulsivna kupovina. Na impulisivnu kupovinu utiču brojni faktori, a među njima su i demografski faktori koji imaju značajnu ulogu u oblikovanju potrošačkih navika i ponašanja. Praćenje demografskih trendova i analiza podataka može pomoći preduzećima da budu u toku sa promenama u potrošačkim preferencijama i da na taj način prilagode svoje marketinške strategije. Svrha ovog istraživanja je ispitati uticaj demografskih faktora (pola, godina starosti, prihoda i obrazovanja) na impulsivno ponašanje potrošača. U skladu sa tim, sprovedeno je empirijsko istraživanje, primenom anketnog metoda na prigodnom uzorku od 205 ispitanika. U radu je primenjen T test za dva nezavisna uzorka, kao i Anova test. Dobijeni rezultati istraživanja su indentifikovali statistički značajne razlike između stavova ispitanika prema kriterijumu demografskih faktora tj. pola, godina starosti, prihoda i obrazovanja u pogledu impulsivnog ponašanja pri kupovini. Rezultati ovog istraživanja ukazuju na važnost demografskih faktora za razumevanje impulsivnih kupovina i mogu pomoći u definisanju marketinških strategija, kroz adekvatno prilagođavanje proizvoda i promocije kako bi odgovorili potrebama i preferencijama ciljnih demografskih grupa, pružajući personalizovane ponude koje doprinose povećanju prodaje i izgradnji lojalnosti. Rad će biti koristan marketinškim stručnjacima i istraživačima u cilju sveobuhvatnog razumevanja impulsivnog ponašanja potrošača.