PRIMENA GRANIČNE VREDNOSTI U OCENI KREDITNOG MULTIPLIKATORA - Milojević, Ivan; Mihajlović, Milan (International Journal of Economic Practice and Policy, 2024)
Multiplikacija kreditnih sredstava oduvek je bila osnovna pretpostavka u radu kreditnih organizacija. U savremenim uslovima ona se javlja kod banaka, fondova i ostalih institucija koje se bave kreditiranjem. U radu se posmatra problem međuzavisnosti ciljeva centralne banke i poslovne banake. Osnovni cilj centralne banke je održavanje stabilnosti cena, međutim ako zemlja ima visoke udele inostranog duga u bruto društvenom proizvodu, aktivnosti centralne banke se preusmeravaju na destimuliranje rasta zaduživanja bankarskih institucija u inostranstvu. Radi sprečavanja takvog zaduživanja, centralna banka koristi nekoliko instrumenata monetarne politike, među kojima se posebno izdvaja granična vrednost u oceni kreditnog multiplikatora. Značaj granične vrednosti u procesu multipliciranja vrednosti koja se kreditira doprinosi očuvanju relacije likvidnosti i profitabilnosti u odgovarajućoj srazmeri. Nedostatak sredstava dovodi do nelikvidnosti i posledica koje sa sobom nosi, a u savremenim uslovima takođe istom ishodu vodi i neprofitabilnost. S tim u vezi u radu ćemo prikazati primenu granične vrednosti u kreiranju kreditnog portfolija, sa aspekta banke kao kreditne ustanove.