DIGITALIZACIJA EKONOMIJE I PITANJE NEJEDNAKOSTI U GLOBALNOM DRUŠTVU - Đorić, Žarko (International Journal of Economic Practice and Policy, 2024)
Sve veći prosperitet, kao i koegzistencija upornih i dubokih nejednakosti, jedan je od najvećih paradoksa našeg vremena, koji podriva i dovodi u pitanje globalne razvojne i modernizacijske procese u današnjem svetu. Nema sumnje da digitalna revolucija transformiše ekonomije na globalnom nivou, donoseći sa sobom ogromne potencijalne ekonomske dobitke, ali i nove izazove. U eri složenih ekoloških, geopolitičkih, ekonomskih i tehnoloških rizika posebno je upadljiva tzv. rastuća društvena fragmentacija koja se, između ostalog, manifestuje kroz snažno širenje digitalnih nejednakosti (i digitalnog jaza kao povezanog koncepta) što dodatno podriva društvenu koheziju i globalnu kooperaciju. Iako je digitalni napredak kreirao ogromno bogatstvo u rekordnom roku, ostao je koncentrisan oko malog broja pojedinaca, kompanija i zemalja, a sva predviđanja su da će se ova putanja nastaviti dodatno produbljujući već rastuću nejednakost. U radu se analiziraju nejednakosti i raslojavanje digitalne sfere i nastoji se uspostaviti veza između održivog razvoja, brzih tehnoloških promena i pitanja nejednakosti, te na taj način podstakne debata i promišljanje ovog izazova za same istraživače i javne praktičare u globalnom kontekstu, primenom naučne metode sistematizacije i analize. U narednom periodu nove politike pod okriljem nove agende moraće mnogo bolje da odgovore na novu dinamiku digitalne ekonomije kako bi se došlo do inkluzivnijih rezultata u globalnom svetu. U svetu u kome više od polovine građana nema ili ima ograničen pristup internetu, mora se intenzivno raditi na zatvaranju digitalnog jaza (posebno u pristupu internetu), dok bi inkluzivnost bila ključna za izgradnju digitalne ekonomije koja donosi sve ono što je presudno za ekonomsku mobilnost i društvenu participaciju. Saradnička akcija potrebna je danas, kako bi se kriva digitalne transformacije savijala ka prosperitetnijem sutra.