PRIMENJENE FINANSIJSKE METODE NA PRIMERU IZABRANIH REITs IZ S&P 500 - Cicmil, Danica; Đaković, Miloš; Jakšić, Pavle (International Journal of Economic Practice and Policy, 2024)
Ovaj rad se nadovezuje na već postojeći rad „The financial performance of selcted REITs from S&P500“(Cicmil, Đaković, & Inđić, 2022). Navedeni rad je obuhvatao četri akcije i to: 1. Public Storage: PSA, 2. Host Hotels & Resorts: HST, 3. Heаlthpeаk Properties: Peаk, 4. AIMCO: AIB, i sprovodio dve analize merenja performansi: DPU (rаspodelа dividende po jedinici) i FFO (sredstvа iz poslovаnjа) sa ciljem dа se istrаži dа li su ova dva racija dаla znаčаjno rаzličite rezultаte tokom krize Covid 19. Ovaj rad se međutim bavi daljim metodama merenja performansi REIT-ova i to P/FFO(odnos cene i sredstava iz poslovanja), payout ratio(koeficijnt isplate), debt-ebitda(odnos duga i zarada pre kamata, poreza, amortizacije i depresijacije) i interest coverage(pokriće kamata). Cilj ovog rada je da se napravi komparativan pregled navedene četri akcije i njihovih performansi, sa nastojanjem da se proceni koja akcija je istorijski pokazivala najbolje performanse.