INTERAKTIVNOST U NASTAVNOM PROCESU: EFEKAT DEMOGRAFSKIH PROMENA - Jovičić Vuković, Ana Đ.; Vukadinović, Maja; Papić-Blagojević, Nataša (International Journal of Economic Practice and Policy, 2024)
Cilj ovog istraživanja je da se ispitaju procene interaktivnosti u nastavnom procesu kod studenata. Uzorak je činilo 361 student. Od demografskih varijabli ispitivani su pol, godina studija, model finansiranja studija, mesto u kom žive, prethodno obrazovanje i visokoškolska institucija koju pohađaju. Učesnici su trebali da procene svoje iskustvo na Likertovoj skali u vezi sa tim koliko je interaktivnost izražena u nastavnom procesu škole koju pohađaju. Rezultati su pokazali da je ukupna procena interaktivnosti relativno visoka (M= 3.98, SD=.850), kao da se studenti razlikuju u svojim procenama u odnosu na to koju visoku školu pohađaju (F(4, 360) = 3.187, p<.014). Rezultati su diskutovani u kontekstu mogućeg unapređenja interaktivnosti u okviru nastavnog procesa. Ključne reči: interaktivnost, nastavni proces, procene studenata, visokoškolske institucije