UPOTREBA NEFINANSIJSKIH MERA U UNAPREĐENJU PROCENE RIZIKA OD PREVARA: MOGUĆNOSTI I OGRANIČENJA - Špiler, Marko; Bogojević Arsić, Vesna; Knežević, Snežana (International Journal of Economic Practice and Policy, 2024)
Prethodna istraživanja ukazuju na rastuću potrebu za bavljenje problematikom prevarnog finansijskog istraživanja. Pored finansijskih mera, i nefinansijske mere su te koje treba uzimati u obzir u procesu merenja ekonomskog učinka preduzeća. Ovo istraživanje ukazuje na značaj integrisanog načina u merenju finansijskih performansi komanije u proceni rizika od nastanka prevarnih radnji, što podrazumeva primenu nefinansijskih mera učinka zajedno sa finansijskim. Ukoliko postoji razlika između nefinansijskih mera i finansijskih performansi, to može da bude znak upozorenja da je moguće postojanje rizika od prevarne radnje. Istraživanja o primeni nefinansijskih mera u poboljšanju procene rizika od prevarnih radnji su oskudna kada se posmatra srpski kontekst. Stoga će ovo istraživanje dodati vrednost postojećoj literaturi za upravljanje rizikom od prevarnih radnji u finansijskim izveštajima.