SIVA EKONOMIJA U SRBIJI U SVETLU TENDENCIJA U EVROPSKIM ZEMLJAMA - Madžar, Lidija (International Journal of Economic Practice and Policy, 2014)
Siva ekonomija predstavlja skup svih ekonomskih aktivnosti nad kojima savremene države nemaju nadzor, tj. koje se nalaze na ivici zakona u takozvanoj „sivoj zoni“. Ona ujedno predstavlja deo privrede koji nije obuhvaćen zvaničnom statistikom. Stoga, siva ekonomija ne podleže oporezivanju i ne doprinosi bruto domaćem proizvodu zemlje. Cilj rada je, da detaljnom analizom uzroka i efekata ove pojave, naglasi izuzetan značaj njenog suzbijanja u savremenim privredama. Nezakoniti i delimično zakoniti oblici sive ekonomije uzrokuju izbegavanje plaćanja poreza i doprinosa za socijalno osiguranje, nepoštovanje propisanih standarda rada, izbegavanje poslovanja u skladu sa propisanim procedurama, kao i pojavu tržišnih poremećaja i strukturnih distorzija. U radu se problem procene sive ekonomije posmatra kroz prizmu direktnih i indirektnih metoda merenja. Pored prednosti i nedostataka, detaljno su izloženi i uzroci ove pojave. Daje se i sveobuhvatan pregled desetogodišnjih podataka o sivoj ekonomiji u evropskim zemljama, uz konkretne mere u borbi protiv ovog fenomena. Na kraju se daje osvrt i na nepovoljno stanje sive ekonomije u Srbiji, koje je slabije u odnosu na evropski i regionalni prosek.