ZNAČAJ INOVACIJA ZA RAZVOJ FRANŠIZNIH SISTEMA - Stanković, Milica S (International Journal of Economic Practice and Policy, 2014)
U savremenom konkurentnom poslovnom okruženju, inovacije su od presudnog značaja za uspeh svake kompanije. Neophodno je istaći značaj razumevanja želja i potreba potrošača i inovativnih načina na koji se njihove potrebe mogu zadovoljiti bolje od konkurencije. Jedan od poslovnih koncepata koji je teško povezati sa inovacijama, s obzirom da predstavlja korišćenje isprobanog poslovnog modela, jeste svakako franšizing. Na globalnom nivou postoji konstantna tendencija razvoja postojećih i novih franšizing sistema. S tim u vezi, u radu se ukazuje na značaj inovacija za razvoj i unapređenje franšiznih sistema. Fenomen otvorenih inovacija je sve značajniji u poslednjih nekoliko godina. Rad ukazuje na značaj otvorenih inovacija kao najboljeg načina za inoviranje poslovanja franšiznih kompanija kroz donošenje ideje iz eksternog okruženja i razmenjivanje interno kreiranih ideja. Model otvorenih inovacija podrazumeva integraciju kupaca, dobavljača i korisnika franšize u proces razvoja novih proizvoda. Otvorena strategija razvoja novih proizvoda je veoma važna za franšizne kompanije koje žele da budu lideri. Rad ukazuje na perspektive razvoja otvorenih inovacija u franšiznim sistemima budućnosti.