FISKALNI SISTEM REPUBLIKE SRBIJE U PROCESU PRIDRUŽIVANJA EVROPSKOJ UNIJI - Lovre, Ivan K; Jotić, Jelena V (International Journal of Economic Practice and Policy, 2014)
Razlike u fiskalnim sistemima i elementima pojedinih poreza u državama članicama EU, državama pretendentima i državama kandidatima, dovode do prepreka slobodnom kretanju faktora proizvodnje i obavljanju prometa, što dovodi do fiskalno izazvanih distorzija, smanjuje efikasnu alokaciju resursa, rezultira u fragmentaciji tržišta i različitim oblicima ekonomske neefikasnosti. Analiza različitih puteva fiskalne integracije na kojima se zasniva Evropska unija ukazuje na kontroverze u načinima fiskalne integracije. S jedne strane, poreska neutralnost i efikasnost zahtevaju visok nivo fiskalne harmonizacije, dok na drugoj strani princip supsidijarnosti podrazumeva da svaka država članica zadržava nezavisnost u oporezivanju, a samim tim i pravo na fiskalnu konkurenciju. Fiskalni sistem Srbije je veoma diverzifikovan i komplikovan, te je potrebna dalja simplifikacija poreskog sistema i smanjenja velikog broјa fiskalnih instrumenata i veći stepen decentralizaciјe u skladu sa principom supsidijarnosti, proklamovanim u Evropskoj uniji.