ODREĐIVANJE STOPE RASTA KAO INPUTA DISKONTNIH MODELA VREDNOVANJA AKCIJA - Momčilović, Mirela; Vlaović Begović, Sanja; Ercegovac, Dajana (International Journal of Economic Practice and Policy, 2014)
Prilikom određivanja vrednosti akcija pomoću različitih diskontnih modela za vrednovanje, jedan od važnih inputa predstavlja očekivana stopa rasta dividendi, zarada, novčanih tokova i drugih bitnih parametara preduzeća. Stopa rasta se može odrediti na tri osnovna načina, i to: putem ekstrapolacije istorijskih podataka, zatim profesionalnom ocenom analitičara koji prate poslovanje preduzeća, kao i na osnovu fundamentalnih pokazatelja preduzeća. Cilj ovog rada jeste da prikaže teorijsku osnovu i praktičnu primenu navedenih metoda određivanja stope rasta, te da ukaže na njihove prednosti, odnosno nedostatke.