INSTITUCIONALNA DIMENZIJA ODRŽIVOG RAZVOJA - Pivašević, Jelena M; Hafner, Petar (International Journal of Economic Practice and Policy, 2014)
Održivi razvoj je složen, višedimenzionalni koncept, koji u savremenim uslovima poslovanja sve više dobija na značaju i postaje jedna od glavnih tema naučnih rasprava. Održivi razvoj počiva na tri stuba, međusobno povezana, a to su: ekonomski, socijalni i ekološki. Međutim, novi naučni trendovi prepoznaju još neke dimenzije održivog razvoja, kao što je kulturna i institucionalna dimenzija. U ovom radu biće razmatran institucionalni aspekt održivog razvoja, kao nužan element, koji treba da poveže i podrži ostale dimenzije održivog razvoja. Cilj ovog rada jeste ukazivanje na značaj postojanja adekvatnog institucionalnog aparata za sprovođenje politike održivog razvoja.