STEČAJ PRIVREDNOG DRUŠTVA KAO POSLEDICA MANIPULATIVNOG FINANSIJSKOG IZVEŠTAVANJA - Bešlić, Dragana; Bešlić, Ivana (International Journal of Economic Practice and Policy, 2014)
Poslovanje privrednih društava u uslovima finansijske nestabilnosti i tržišne neizvesnosti može da dovede do značajnog porasta nivoa stečajnog rizika i rizika od manipulisanja finansijskim izveštajima. Kreativna računovodstvena praksa dovela je mnoge kompanije u svetu do bankrotstva. Kreativno računovodstvo označava sve računovodstvene prakse koje namerno odstupaju od standarda, da bi eksternim korisnicima bila prezentovana željena, a ne stvarna prinosna i finansijska snaga privrednog društva. Brojni korporativni računovodstveni skandali bili su povod inicijativama za jačanje zaštite akcionara i svih drugih zainteresovanih korisnika finansijskih izveštaja (investitora, kreditora, poreskih organa itd.) od manipulativnog finansijskog izveštavanja u zemljama širom sveta. U takvim okolnostima odgovornost za otkrivanje i sprečavanje eventualnih manipulacija podacima prezentovanim u finansijskim izveštajima imaju: eksterna i forenzička revizija, interne kontrole i rukovodstvo privrednog društva, računovođe-forenzičari i država.