EVALUACIJA ČASOVA - METODE I SREDSTVA - Grabiński, Tadeusz; Barszcz – Przełożny, Barbara; Paszek, Zbigniew; Urlik, Szczepan (International Journal of Economic Practice and Policy, 2013)
Ova studija predstavlja metod, alatke, tok i rezultate evaluacije nastave stranog jezika sprovedene u letnjem semestru 2012/2013 na Krakovskoj akademiji „Andrej Frič Modževski“. Zbog toga što je novi postupak evaluacije sproveden na Univerzitetu, raniji metod - zasnovan na papirnim obrascima popunjenim od strane studenata – je napušten. Na sajtu surveyanyplace.com, registrovan je besplatan nalog i umetnut je obrazac upitnika za evaluaciju. Ovaj rad obuhvata rezultate taksometrijske analize u cilju provere stepena međusobne korespondencije (korelacije) između određenih kriterijuma instanciranjem grafičkog prikaza rezultata evaluacije u multidimenzionalnoj perspektivi. Da bi se klasifikovali kriterijumi ocenjivanja, koristili su se Vardov aglomerativni metod sa Euklidovom metrikom kao merom sličnosti kriterijuma. Izračunavanje je izvršeno uz korišćenje paketa Statistica. Rezultati upitnika pokazuju da se nastava stranog jezika na Krakovskoj akademiji „Andrej Frič Modževski“ sprovodi profesionalno i na činjenično visokom nivou.