ULOGA PORESKE KONKURENTNOSTI U JAČANJU KONKURENTNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE - Maksimović, Ljiljana; Birčaković, Ružica (International Journal of Economic Practice and Policy, 2013)
Konkurentnost zemlje je područje ekonomske teorije, koja analizira činjenice i politike koje oblikuju sposobnost zemlje da stvori i održi sredinu koja stvara veću vrednost za preduzeća i prosperitet za njene stanovnike (Garelli, 2009). Konkurentnost važi za jednu od najznačajnijih tema današnjice pri čemu je njenom značaju, pored tradicionalne uloge da budemo bolji od drugih, doprinela i svetska ekonomska kriza. Jačanje produktivnosti i konkurentnosti mora biti osnovna ideja ekonomske politike. Svetski ekonomski forum već tri decenije sprovodi analizu međunarodne konkurentnosti. Bosna i Hercegovina je 2012. godine zauzela 88. mesto po konkurentnosti privrede. Kao jedan od uzroka ovakve pozicije, navedene su i poreske stope. Polazeći od toga, ovaj rad nastoji da analizira poreske stope i poresko opterećenje porezom na dobit u BiH i da izvrši komparativnu analizu sa zemljama u okruženju, s ciljem da ukaže na ograničen domet poreske politike na jačanje konkurentnosti zemlje.