POGRANIČNE REGIJE KAO TURISTIČKE DESTINACIJE - Majstorović, Vukica; Stankov, Uglješa; Stojanov, Sanja (International Journal of Economic Practice and Policy, 2013)
Kao globalni fenomen turizam je našao svoje mesto u svakom prostoru. Vremenom turističko tržište je postalo zasićeno masovnim turizmom i došlo je do otvaranja novih destinacija atraktivnih turistima. Tako pojedina granična područja u svetu privlače prolaznike da se na njima zadržavaju pretvarajući se u nove turističke destinacije. U ovom radu se može uočiti da turizam i međunarodne granice karakteriše veći broj odnosa pri čemu će se sagledati njihova međusobna povezanost. Turizam u pograničnim regijama predstavlja šansu za aktiviranje ovih područja koja su često zanemarena od strane države. Neke evropske zemlje su iskoristile ovu mogućnost i unapredile svoj turizam razvijajući svoje pogranične regije. Ovakav razvoj turizma moguće je primeniti i u Srbiji i na taj način turistički aktivirati pogranične delove naše države. Međutim, da bi se turizam u ovim područjima razvijao, potrebno je ostvariti adekvatnu međunarodnu saradnju između dve ili više država. To je moguće ostvariti različitim instrumentima prekogranične saradnje u turizmu, kroz angažovanje susednih zemalja u zajedničkom planiranju i kooperaciji.