ОBJAVLJIVANJE RAČUNOVODSTVENIH POLITIKA U SKLADU SA MRS 8 - Bešlić, Ivana; Bešlić, Dragana (International Journal of Economic Practice and Policy, 2013)
U globalnoj ekonomiji računovodstvene politike, odnosno napomene uz finansijske izveštaje preduzeća, koriste se kao dopuna kvalitetnog finansijskog izveštavanja i strategijskog upravljanja. Odabrane računovodstvene politike, usklađene prema MRS/MSFI, kao ključni elemenat Napomena, dopunjuju sadržaj računovodstvenih informacija u sledećim finansijskim izveštajima: Bilansu stanja, Bilansu uspeha, Izveštaju o tokovima gotovine i Izveštaju o promenama na kapitalu. Ovaj rad se fokusira na: 1. računovodstvena načela i standarde kao ishodište računovodstvenih politika, 2. izbor računovodstvenih politika na području dugotrajne imovine i zaliha, 3. bitna obeležja napomena uz finansijske izveštaje. U Srbiji objavljivanje računovodstvenih politika mora biti u skladu sa MRS 8. U ovom radu autori su koristili sledeće metode istraživanja: pregled relevantne literature, metod analize, metod sinteze, metod indukcije, metod dedukcije i matematički metod.