ISTRAŽIVANJE ODNOSA IZMEĐU PROSEČNE PONDERISANE CENE KAPITALA I ODABRANIH RACIJA PROFITABILNOSTI PREDUZEĆA U REPUBLICI SRBIJI - Momčilović, Mirela; Vlaović Begović, Sanja; Jovin, Slobodanka (International Journal of Economic Practice and Policy, 2022)
Prosečna ponderisana cena kapitala (WACC) se utvrđuje kao prosečna ponderisana cena kapitala svih dugoročnih izvora finansiranja preduzeća. WACC se koristi kao diskontna stopa prilikom utvrđivanja vrednosti preduzeća, zatim u investicionoj analizi pri donošenju odluke o prihvatanju/odbacivanju projekta, kao i prilikom evaluacije performansi top menadžmenta. U radu je izvršeno izračunavanje WACC za sva nefinansijska preduzeća koja sačinjavaju korpu indeksa Belex15, a potom je ispitan odnos između prosečne ponderisane cene kapitala i racio brojeva profitabilnosti ROA, ROE i neto profitne marže. Rezultati istraživanja pokazuju da se WACC kreće između 3.45% i 17.77% za preduzeća iz uzorka. Takođe, rezultati pokazuju da između WACC, sa jedne, i odabranih racija profitabilnosti, s druge strane, postoji negativna korelacija. Treba, međutim, istaći da je ta veza statistički značajna samo između WACC i neto profitne marže.