UTICAJ DIGITALNE TRANSFORMACIJE POSLOVANJA NA FORMULISANJE NOVIH KORPORATIVNIH STRATEGIJSKIH PRAVACA - Kahrović, Ernad; Kahrović, Emina (International Journal of Economic Practice and Policy, 2022)
Digitalna ekonomija, kao ekonomija koja funkcioniše prvenstveno putem digitalne tehnologije, uticala je na stvaranje koncepta digitalne transformacije poslovanja. Ovakav oblik poslovne transformacije zahteva integraciju digitalnih tehnologija u svim oblastima poslovanja. U radu je istaknut značaj bitnih elemenata transformacije koji se odnose na korisničko iskustvo, operativne procese, poslovne modele, iskustvo zaposlenih i digitalne platforme, kao i ključnih domena poslovanja koje digitalizacija menja, a odnose se na konkurenciju, inovacije i vrednosti. Osnovna svrha rada jeste da ukaže na uticaj koji digitalna transformacija poslovanja ima na proces formulisanja novih korporativnih strategijskih pravaca. Imajući ovo u vidu, cilj rada jeste da se istaknu potencijalni korporativni strategijski pravci digitalne transformacije poslovanja u uslovima snažnog prodora digitalnih tehnologija. Polazna pretpostavka rada je da, iako postojeća preduzeća u digitalnoj transformaciji najčešće kreću od prodora na tržište, preko strategije razvoja digitalnih proizvoda i strategije razvoja digitalnih tržišta, dalji put digitalne transformacije vodi ka izgradnji digitalnih platformi koje nastaju međusobnom kolaboracijom brojnih umreženih stejkholdera na zajedničkom kreiranju i isporučivanju vrednosti.