THE CONCEPT OF THE INTELLECTUAL CAPITAL - THEORETICAL CONTRIBUTION TO THE MANAGERIAL THEORY OF THE FIRM - Komnenić, Biserka; Pulić, Ante (International Journal of Economic Practice and Policy, 2022)
S obzirom da je koncept intelektualnog kapitala (IK) proizašao iz poslovne prakse, može se reći da je to praksa u potrazi za teorijom. Proučavanje teorijskog doprinosa ovog koncepta je izazovno jer zahteva sistematizaciju svih relevantnih teorija u kojima on nalazi svoje temelje i svih aspekata istraživanja na temu IK. Ključna pitanja koja se obrađuju u konceptu IK su: Da li je ekonomija zasnovana na znanju uticala na nastanak nove matrice stvaranja vrednosti, i, ako jeste, kako je moguće identifikovati suštinske resurse koji imaju najveći uticaj na proces stvaranja vrednosti? Da bi se odgovorilo na ova pitanja, u okviru IK koncepta razvija kako teorijska osnova tako i praktične smernice i alati koji doprinose preciznijem definisanju strateških sredstava firme i njihove uloge u procesu stvaranja vrednosti. Za koncept intelektualnog kapitala, artikulacija procesa stvaranja vrednosti je suštinski preduslov za uspeh preduzeća, jer je on neodvojiv od firme i konkurenti ne mogu da ga imitiraju. Ova studija ima za cilj da utvrdi doprinos koncepta IK teorijama menadžmenta.