UNDERSTANDING WORK-LIFE CONFLICT AND ITS IMPLICATIONS - Marič, Miha; Žnidaršič, Jasmina (International Journal of Economic Practice and Policy, 2021)
Sadašnjost karakteriše visok nivo tržišne konkurentnosti, uspon modernih informacionih tehnologija, tražnja za konstantno spremnom radnom snagom i dugotrajno radno vreme. Jedna od najvažnijih demografskih promena se odnosi na starenje radne snage. Brojni autori su utvrdili postojanje povezanosti između pola i poslovno/privatnog konflikta, ali je svega nekoliko istraživača ispitalo način na koji zaposleni doživljavaju konflikt između njihovog poslovnog i porodičnog života i kako upravljaju njime tokom svog životnog veka. Cilj ove studije jeste da se premosti jaz i istraži konflikt između poslovnog i privatnog života na primeru pojedinaca starosti od 30 do 72 godine, sa posebnim fokusom na to kako se pomenuti konflikt menja tokom godina. Rezultati ukazuju na postojanje povezanosti, prikazane linearnom krivom, između starosti izražene u godinama i poslovno/privatnog konflikta. Negativna vrednost regresionog koeficijenta u slučaju kvadratne regresije ukazuje na udubljenu, konkavnu krivu, što potvrđuje pomenutu povezanost i ukazuje na to da je kod starijih osoba ovaj konflikt manje prisutan i da pad nastupa nakon navršene 51. godine života. Rezultati ove studije pružaju bolji pogled na uticaj starosti na konflikt između poslovnog i privatnog života predavača u visokom obrazovanju. Koristi mogu imati kreatori politika, sami predavači u visokom obrazovanje, kao i istraživači ovog konflikta. Rezultati istraživanja ove studije se mogu dvojako koristiti, u budućim istraživanjima i u praksi. Rasprostranjeno naučno i profesionalno interesovanje za činioce konflikta između poslovnog i privatnog života raste uporedo sa naglim rastom globalne konkurencije, te menadžment iskazuje potrebu za ovakvim istraživanjima; konflikt između privatnog i poslovnog života igra veoma značajnu ulogu u postizanju održivosti organizacija posredstvom njihovih zaposlenih.