QUANTIFICATION OF THE INTERDEPENDENCE OF INNOVATION ABILITY AND COMPETITIVENESS OF THE SOUTHEAST EUROPEAN COUNTRIES - Cvetanović, Slobodan; Kostić, Aleksandar; Šušić, Vukašin (International Journal of Economic Practice and Policy, 2021)
Na osnovu podataka Svetskog ekonomskog foruma, pojedinačni uticaj kapaciteta za inoviranje na konkurentnost jedanaest zemalja Jugoistočne Evrope u periodu od 2017. do 2019. godine je kvantifikovan putem analize dostignute pozicije, kao i vrednosti indeksa, uz primenu korelacione analize. Dobijeni rezultati ukazuju na postojanje statistički značajne povezanosti između dostignute pozicije, kada je reč o inovativnosti posmatranih zemalja, i konkurentnosti tokom posmatranog vremenskog perioda. Rezultati takođe ukazuju na direktnu vezu između indeksa inovacione sposobnosti i globalne konkurentnosti u slučaju kada se privredni razvoj pretežno zasniva na takozvanoj platformi četvrte industrijske revolucije. Pomenuto ukazuje na potrebu za efikasnom politikom inoviranja u zemljama Jugoistočne Evrope, s obzirom na to da unapređenje inovacionog kapaciteta zemlje ima stimulativni efekat na porast njene konkurentnosti.