RESEARCH ON THE RELATIONSHIP BETWEEN INTELLECTUAL CAPITAL AND INDICATORS OF WORK RESULTS OF EMPLOYEES IN THE BANKING SECTOR OF THE REPUBLIC OF SERBIA - Ognjanović, Jasmina; Pešterac, Aleksandra S (International Journal of Economic Practice and Policy, 2020)
Intelektualni kapital u ekonomiji znanja prepoznaje se kao ključni pokretač stvaranja vrednosti u bankarskom sektoru koji utiče na poslovne rezultate banaka i uspešnost realizacije poslovnih aktivnosti. Efikasnost upotrebe intelektualnog kapitala zavisi od zaposlenih, što navodi na potrebu istraživanja odnosa intelektualnog kapitala i efikasnosti rada zaposlenih. Cilj istraživanja u radu jeste identifikacija veze između intelektualnog kapitala i pokazatelja rezultata rada zaposlenih u bankarskom sektoru Republike Srbije. Uzorak čine sve banke koje su, prema podacima Narodne banke Srbije, poslovale u 2018. godini. U cilju testiranja postavljenih istraživačkih hipoteza koriste se korelaciona i regresiona analiza. Rezultati istraživanja jasno ukazuju da intelektualni kapital utiče na produktivnost zaposlenih. Najjači uticaj na produktivnost zaposlenih ima koeficijent efikasnosti angažovanog kapitala.
Keywords: intelektualni kapital; koeficijent dodate vrednosti intelektualnog kapitala; ljudski kapital; strukturni kapital; dodata vrednost po zaposlenom