PREDNOSTI ČLANSTVA U EVROPSKOJ MONETARNOJ UNIJI I UTICAJ NA TRGOVINU U EVROZONI - Stanković, Milica S (International Journal of Economic Practice and Policy, 2013)
Evropska monetarna unija je od velikog značaja, s obzirom da podrazumeva integrisanje velikog broja država koje članstvom u uniji ostvaruju niz prednosti. Jedna od prednosti je smanjenje transakcionih troškova usled eliminisanja potrebe za konverzijom valuta. Manji transakcioni troškovi čine mnogo lakšom i profitabilnijom trgovinu između zemalja članica Evropske monetarne unije. Najzapaženije dostignuće Evropske monetarne unije je jedinstvena valuta- evro koja se danas sve više koristi u međunarodnoj trgovini. Eliminacija rizika deviznog kursa je značajna prednost s obzirom da utiče na jačanje unutrašnjeg tržišta i smanjenje rizika investiranja. Transparentnost cena u trgovini između država članica i unutar država članica dovodi do homogenizacije cena u EU. U radu se akcenat stavlja na prednosti koje se obezbeđuju članstvom u Evropskoj monetarnoj uniji, sa posebnim osvrtom na uticaj na trgovinu u Evrozoni.
Keywords: Evropska monetarna unija; trgovina; prednosti; evro; integracija; devizni kurs; Evrozona; jedinstveno tržište