THE ANALYSIS OF INVESTMENTS AS DETERMINANTS OF ECONOMIC GROWTH OF THE REPUBLIC OF SERBIA IN THE CONTEXT OF ACCESSING THE EUROPEAN UNION - Đurić, Dejan; Stankov, Biljana; Roganović, Milijana (International Journal of Economic Practice and Policy, 2022)
Intenziviranje investicionih aktivnosti, osnaživanje institucionalnog sektora iunapređenje konkurentnosti nacionalne ekonomije nameću se kao najvažniji ciljeviekonomske politike Republike Srbije u procesu nastavka evropskih integracija. U tomsmislu, osnovni cilj ovog rada jeste analiza investicija kao jedne od najznačajnijihdeterminanti privrednog rasta Republike Srbije tokom daljeg približavanja Evropskoj uniji. S obzirom na činjenicu da Republika Srbija, kao kandidat za članstvo u Evropskojuniji, konstantno radi na usaglašavanju svojih pravnih, institucionalnih i ostalihstubova sa tekovinama Evropske unije, istraživanje ove teme dobija poseban značaj. Evropska unija predstavlja najznačajnijeg investicionog partnera Republike Srbije,posebno u pogledu priliva stranih direktnih investicija, kao i jednog od vodećihkreatora novih radnih mesta u trgovinskom sektoru. Autori rada će usmeriti posebnu pažnju na dosadašnja kretanja i ostvareni nivo investicija u Republici Srbiji, kao i nanjihov uticaj na dinamiku privrednog rasta. Istražiće se značaj unapređenjakonkurentnosti privrednog ambijenta i potreba za ubrzanjem procesa evropskihintegracija radi rešavanja problema usporenog privrednog rasta Republike Srbije iintenziviranja investicionih priliva u budućnosti.
Keywords: investicije; privredni rast; Republika Srbija; Evropska unija