FOREIGN TRADE IN AGRICULTURAL PRODUCTS BETWEEN THE REPUBLIC OF SERBIA AND THE REPUBLIC OF KAZAKHSTAN - A DECADE SINCE THE SIGNING OF THE FREE TRADE AGREEMENT - Simić, Milica; Biljana, (International Journal of Economic Practice and Policy, 2021)
Savremene međunarodne ekonomske odnose, između ostalog, karakteriše i uspostavljanje bilateralne i multilateralne saradnje među državama u cilju liberalizacije trgovinskih odnosa. Primena sklopljenih sporazuma o slobodnoj trgovini utiče na privredna kretanja u zemljama potpisnicama, zatim na intenziviranje njihove spoljnotrgovinske razmene i na povećanje atraktivnosti zemalja kao investicionih destinacija. Od 2000. godine pa nadalje, Srbija je potpisala nekoliko sporazuma o slobodnoj trgovini sa evropskim zemljama i SAD. Pre deset godina potpisan je i sporazum o slobodnoj trgovini sa Republikom Kazahstan kako bi se podstakao razvoj međusobnih trgovinsko-ekonomskih odnosa, ubrzao ekonomski razvoj, poboljšali uslovi života i rada stanovništva, povećala zaposlenost i uspostavila lojalna konkurencija između privrednih subjekata iz Srbije i Kazahstana. Predmet pomenutih trgovinskih odnosa su i poljoprivredno-prehrambeni proizvodi, čija je proizvodnja u Srbiji podržana odličnom sirovinskom osnovom, a oduvek je predstavljala i deo nacionalne tradicije i kulture.. Predmet istraživanja ovog rada jeste spoljnotrgovinska razmena upravo poljoprivrednih proizvoda između Srbije i Kazahstana u kontektstu sporazuma o slobodnoj trgovini. Cilj istraživanja se odnosi na utvrđivanje razlika u kretanju izvoza i uvoza među pomenutim zemljama u periodu pre i nakon potpisivanja sporazuma o slobodnoj trgovini.