NEW DIMENSIONS OF THE IMPORTANCE OF A CREATIVE WORK ENVIRONMENT AND ITS IMPACT ON THE MANAGEMENT OF CONTEMPORARY ORGANIZATIONS - Vukotić, Svetlana; Karabašević, Darjan; Mirčetić, Vuk; Maksimović, Mlađan (International Journal of Economic Practice and Policy, 2020)
Kreativna radna sredina zaokuplja pažnju istraživača poslednjih decenija. Pored akademskih krugova, i stručna javnost pokazuje interes za ovaj koncept. Sada to već postaje i neminovnost, jer je konkurencija intenzivirana, pa je prema tome pojačana i potreba da se bude drugačiji u procesu poslovanja. Posebnost je najviše izražena kod kreativnosti. Kreativnost se veoma često ne može ponoviti na isti način. U praksi savremenog menadžmenta se preporučuje uvažavanje inventivnosti i kreativnosti svih zaposlenih koji predstavljaju partnere u kreativnoj radnoj sredini. Cilj ovog rada je analiziranje značaja kreativne radne sredine i implikacija na upravljanje u organizacijama. Pored kreativnosti, predstavljen je i timski koncept u kreativnoj radnoj sredini, kao i multitasking i kreativne kompetencije zaposlenih u svetlu dizajna radnih mesta. Takođe, u radu su prikazani liderstvo i komunikacija u kreativnoj radnoj sredini i motivacija i nagrađivanje prema performansama. Kreativna radna sredina je veoma slojevit i kompleksan koncept koji izazovno i podsticajno deluje na buduća istraživanja. Kreativna radna sredina je bitan preduslov za postizanje i zadržavanje konkurentske prednosti, pritom omogućava organizaciji da prati svoju misiju i viziju.