ECONOMIC GROWTH AND ECONOMIC INEQUALITY IN VISEGRÁD COUNTRIES: EMPIRICAL ANALYSIS - Lojanica, Nemanja; Tubić Ćurčić, Tijana (International Journal of Economic Practice and Policy, 2020)
Budući da ekonomska nejednakost trenutno predstavlja sve izraženiji problem, veoma je značajno ispitivanje njene povezanosti sa dinamikom privrednog rasta. Primena ekonometrijske metodologije u modeliranju zavisnosti između privrednog rasta i ekonomske nejednakosti postaje sve rasprostranjenija. U ovom radu se ispituje uticaj privrednog rasta na kretanje ekonomske nejednakosti u zemljama Višegradske grupe u periodu od 2005. do 2015. godine, primenom ekonometrijske metodologije u oblasti analize regresionih panel modela. Rezultati pokazuju da privredni rast nije generator smanjenja ekonomske nejednakosti. Preciznije, povećanje privrednog rasta za 1% dovodi do rasta GINI koeficijenta za 0,19%. U kontekstu smanjenja ekonomske nejednakosti, nosioci ekonomske politike bi trebalo da posebnu pažnju posvete sociodemografskim faktorima nejednakosti, kao i poreskoj (redistributivnoj) politici.