BREXIT: CAUSES AND EXPECTED EFFECTS - Bugarčić, Filip Ž; Simić, Marijana N (International Journal of Economic Practice and Policy, 2020)
Integracija zemalja i formiranje zajedničkog tržišta predstavlja poželjan oblik razvoja trgovine i podizanja nivoa razvijenosti pojedinačnih privreda. Primer zajedničkog tržišta na teritoriji Evrope predstavlja Evropska unija, koja poseduje jedinstven pravni i ekonomski sistem primenjen od strane svih članica, kao i jedinstven sistem carina i necarinskih barijera prema zemljama nečlanicama. Nakon referenduma održanog u junu 2016. godine, čime je počelo istupanje Velike Britanije iz EU, pokazalo se da ne dele sve zemlje isto mišljenje kada su u pitanju koristi koje proizilaze iz ove ekonomske integracije. Približno 52% glasača se izjasnilo za istupanje Velike Britanije iz EU čime je zvanično otpočeo proces istupanja ove ostrvske zemlje iz ekonomske i političke zajednice evropskih zemalja. Cilj ovog rada je identifikovanje potencijalnih razloga za napuštanje jedne ekonomske integracije, konkretno na primeru Bregzita, kao i ocena ekonomskih kretanja i efekata koji će nastupiti u ovom konkretnom slučaju. Na osnovu rezultata sprovedenih analiza i prikupljenih sekundarnih podataka izvodi se zaključak da će se razlozi i pozitivni efekti Bregzita ispoljiti tek u slučaju pronalaženja najboljeg načina za istupanje Velike Britanije iz EU, koji će gotovo sigurno zahtevati visok stepen liberalizacije i održavanja ekonomskih odnosa sa EU. Na ovaj način bi se omogućilo smanjenje negativnih posledica, obezbedile šanse za nastupanje pozitivnih efekata i opravdala svrha sprovođenja ove dezintegracije.