GREEN MARKETING AS A DETERMINANT OF COMPETITIVE ADVANTAGES IN B2B MARKETS - Jovičić, Dragoljub; Ilić, Dragan; Raletić Jotanović, Saša (International Journal of Economic Practice and Policy, 2024)
S obzirom na činjenicu da je u stručnoj literaturi iz marketinga, a pogotovo iz segmenta zelenog (ekološkog) marketinga, mnogo više istraživano i pisano o B2C tržištima, ovaj rad predstavlja pokušaj da se istraže motivi nabavke, kao i ponašanje poslovnih kupaca tokom složenog procesa kupovine, na primeru nekoliko značajnijih termotehničkih uređaja, na B2B vojvođanskom tržištu. Cilj istraživanja je da se putem direktnog intervjuisanja prikupe relevantni podaci od poslovnih kupaca u vezi sa uticajem nekih ekoloških performansi na nabavku gasnih kotlova, toplotnih pumpi i klima uređaja, kako bi se na bazi njihove obrade, odnosno sprovedene deskriptivne statističke analize dobile kvalitetne i pouzdane informacije, koje će omogućiti bolje razumevanje ove kompleksne problematike. Za prikupljanje kvalitativnih podataka upotrebljen je metod nestrukturiranog dubinskog intervjua. Dobijeni rezultati su potvrdili istraživačke hipoteze i ukazali na neophodnost primene zelenog marketinga u savremenim uslovima privređivanja. Nesporno je da će uskoro samo organizacije fokusirane na zeleni marketing i zelene kanale marketinga, odnosno fokusirane na kreiranje optimalnog odnosa između svog procesa proizvodnje, distribucije i/ili prodaje, i zaštite životne sredine, moći ostvarivati konkurentsku prednost na dinamičnim poslovnim tržištima i postizati maksimalnu satisfakciju ekološki sve zahtevnijih kupaca, a na taj način, faktički, istovremeno daće i svoj puni doprinos održivom razvoju čitave društvene zajednice.