THE ANALYSIS OF INVESTMENTS AS DETERMINANTS OF ECONOMIC GROWTH OF THE REPUBLIC OF SERBIA IN THE CONTEXT OF ACCESSING THE EUROPEAN UNION - Đurić, Dejan; Stankov, Biljana; Roganović, Milijana (International Journal of Economic Practice and Policy, 2022)
Intenziviranje investicionih aktivnosti, osnaživanje institucionalnog sektora i unapređenje konkurentnosti nacionalne ekonomije nameću se kao najvažniji ciljevi ekonomske politike Republike Srbije u procesu nastavka evropskih integracija. U tom smislu, osnovni cilj ovog rada jeste analiza investicija kao jedne od najznačajnijih determinanti privrednog rasta Republike Srbije tokom daljeg približavanja Evropskoj uniji. S obzirom na činjenicu da Republika Srbija, kao kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, konstantno radi na usaglašavanju svojih pravnih, institucionalnih i ostalih stubova sa tekovinama Evropske unije, istraživanje ove teme dobija poseban značaj. Evropska unija predstavlja najznačajnijeg investicionog partnera Republike Srbije, posebno u pogledu priliva stranih direktnih investicija, kao i jednog od vodećih kreatora novih radnih mesta u trgovinskom sektoru. Autori rada će usmeriti posebnu pažnju na dosadašnja kretanja i ostvareni nivo investicija u Republici Srbiji, kao i na njihov uticaj na dinamiku privrednog rasta. Istražiće se značaj unapređenja konkurentnosti privrednog ambijenta i potreba za ubrzanjem procesa evropskih integracija radi rešavanja problema usporenog privrednog rasta Republike Srbije i intenziviranja investicionih priliva u budućnosti.