HUMAN RESOURCES DEVELOPMENT AND INNOVATION AS DETERMINANTS FOR IMPROVING GLOBAL COMPETITIVENESS OF ENTERPRISES - Djuric, Dragana; Ristić, Jelena; Dragicevic, Predrag (International Journal of Economic Practice and Policy, 2022)
Ljudski resursi i inovacije predstavljaju važne elemente savremenih poslovnih procesa. U aktuelnim, globalnim uslovima poslovanja, uspešnost poslovanja zavisi prevashodno od ljudskih resursa i njihove kreativnosti u poslovanju. U konkurentnoj globalnoj ekonomiji, gde drugi faktori proizvodnje (kapital, tehnologija, sirovine i informacije) mogu biti kopirani, ljudski resursi jedne organizacije postaju jedini izvor stalne konkurentske prednosti. U tom smislu, privredni subjekti u uslovima globalizacije moraju poslovati na potpuno novi način, a ti, radikalno novi uslovi, zahtevaju inovativnost i poseban kvalitet ljudskih resursa i nova znanja i sposobnosti svih aktera na ekonomskoj sceni. Takav poslovni ambijent zahteva inventivnost i kreativnost onih koji upravljaju znanjem i informacijama, koji stvaraju preduzetničku atmosferu i kreiraju organizacije bazirane na inovacijama i timskom radu, a sve u cilju prevazilaženja problema koji proizilaze iz brzih organizacijskih promena i integracije zemalja u međunarodno ekonomsko okruženje. Osnovni cilj rada je da pruži doprinos boljem razumevanju uloge ljudskih resursa i inovacija u poboljšanju performansi i konkurentnosti globalnih organizacija, kao i da bude od praktične koristi u smislu percipiranja značaja koji upravljanje ljudskim resursima i inovacijama ima u savremenom privređivanju